Harini hakak manis macam madu nih *perasan nak kongsi resepi KEK COKLAT PISANG..
kalau ikut resepi asal namanya ialah Muffin Coklat Pisang.. tapi nasiblah kalau dah punya kekasih
kak..kau bukan ke tengah diet. apekejadahnya pi makan kek bagai ?? ehemm.. dik , akak cuma jaga tak makan lepas pukul 9pm je.. waktu lain akak bantai je makan pape.. klau ada gajah lalu pun akak makan..(yeksss)..
Nahla baca resepi dulu , pastu terus buat..kalau simpan je resepi ni sempat kot jadi pekasam nyumnyum
Bahan A :
2 cwn tepung serbaguna
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu the soda bikarbonat
1 sudu the baking powder
garam sikit
Bahan B :
1 cawan pisang (telah dilenyekkan)
1 cawan gula perang
1 cawan minyak (minyak bersesuaian,,jangan tauk minyak rambut)
2 biji telur
Kekdahnya :
- Ayakkan semua bahan A dalam satu bekas.pehtu gaul sekata.
- Masukkan bahan B ke dalam Bahan A tadi dan gaul sebati. rasa-rasalah nak manis takat mana..tapi pisang tu pun dah manis.
- Didihkan air lepastu kukus lah kek tersebut selama 20 minit atau sehingga masak.
- Hidang dengan senyuman barulah kek jadi extra manis :D
Alahai resepi ni pun akak amik kat BUKU 365 HARI y Chef Hanieliza tu.. buku tu best sangat beb..masak apa pun confirm 200% jadi dengan syarat kena ikhlas ....
Gambar takdalah pulah nak diselitkan..tak sempat pulak nak snap dulu, dah selamat bergembira dalam perut :)
No comments:
Post a Comment